Waardedalingsregeling woningen 2020

Waardedalingsregeling woningen 2020

Op basis van de Waardedalingsregeling van het IMG kan een eigenaar een vergoeding krijgen voor de lagere waarde van zijn woning, die is opgetreden doordat die woning is gelegen in een gebied waar aardbevingen voorkomen. Het IMG heeft een methode gekozen die het mogelijk maakt om de schade van eigenaren van zowel verkochte als onverkochte woningen te vergoeden. Het gaat om ongeveer 95.000 woningen. Vanwege de omvang wordt de regeling gefaseerd ingevoerd, te beginnen op 1 september 2020 voor eigenaren van woningen in Loppersum en Appingedam.

 

Voor eigenaren:

Wat wordt bedoeld met waardedaling?

Het gaat om het waardeverschil dat is opgetreden doordat de woning is gelegen in een gebied waar aardbevingen voorkomen. Om te bepalen wat dit verschil is, wordt gekeken naar wat de woning nu waard is en wat die woning waard zou zijn geweest als er geen aardbevingen waren geweest. Het verschil tussen die twee waardes, is dan de waardedaling die een gevolg is van ligging in het gebied waar aardbevingen voortkomen.

Belangrijk is dat het niet alleen geldt voor woningen die minder waard zijn geworden sinds augustus 2012. De meeste woningen zijn de afgelopen jaren, ook ondanks de aardbevingen, wel in waarde gestegen. Op basis van de waardedalingsregeling komen ook eigenaren van woningen voor een vergoeding in aanmerking waarvan de woningwaarde wel is gestegen sinds augustus 2012, maar minder hard dan mogelijk was als gevolg van de invloed van bevingen door gaswinning. Het gaat uiteindelijk dus om het verschil in waardeontwikkeling van een woning, als gevolg van de ligging in een gebied waar aardbevingen voorkomen.

 

Waarom moet ik bij het IMG zijn?

Woningeigenaren die een vergoeding wilden voor de waardedaling van hun woning, moesten dat voorheen regelen met de NAM. Het IMG is opgericht om de schade die door NAM is veroorzaakt op een onafhankelijke en laagdrempelige manier af te handelen, waarbij NAM uit het proces is gehaald. Onderdeel van de taak van het IMG is onder andere om de schade te vergoeden die bestaat uit waardedaling. Anders dan mogelijk was op basis van de regeling van de NAM, heeft het IMG besloten ook eigenaren die hun woning nog niet hebben verkocht compensatie te bieden.

Hoe kom ik in aanmerking?

De Waardedalingsregeling is bedoeld voor eigenaren van woningen waarbij in de periode waarin zij eigenaar waren, een verschil in waarde is opgetreden doordat de woning ligt in het gebied waar aardbevingen uit het Groningenveld voorkomen. Hiervoor moet men eigenaar van een woning zijn (geweest) in de periode tussen 16 augustus 2012 en 1 januari 2019.

Wanneer kan ik het aanvragen?

De Waardedalingsregeling wordt gefaseerd ingevoerd en opengesteld. Te beginnen op 1 september 2020 voor de eigenaren van woningen in de gemeenten Loppersum en Appingedam. Op 1 november volgen de eigenaren van woningen in de gemeente Groningen en Het Hogeland. Op 1 januari 2021 volgen de eigenaren van woningen in de andere gemeenten. We informeren iedereen hierover per post en op huisniveau.

Bekijk de rekenmethode en percentages per gebied
https://www.schadedoormijnbouw.nl/waardedalingsregeling/methodiek/hoe-wordt-het-berekend

Percentages per postcodegebied
https://www.schadedoormijnbouw.nl/waardedalingsregeling/methodiek/hoe-word-het-berekend/percentages

Bron: Instituut mijnbouwschade Groningen

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *