Heb ik als zelfstandig ondernemer recht op een zwangerschapsuitkering?

Als zelfstandig ondernemer heb je recht op een uitkering van ten minste 16 weken tijdens en na de zwangerschap. Deze uitkering heet de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ).

Voorwaarden ZEZ

Je komt in aanmerking voor een ZEZ als u voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden:

  • Je bent zelfstandige.
  • Je bent zelfstandig beroepsbeoefenaar, bijvoorbeeld freelancer, artiest, huisarts, alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp.
  • Je bent meewerkend echtgenote/partner van een zelfstandige.

ZEZ-uitkering en de urennorm

Als je in het kalenderjaar voordat jouw zwangerschapsuitkering ingaat ten minste 1.225 uur als zelfstandige hebt gewerkt, ontvangt je de maximale uitkering. De maximale uitkering is gelijk aan de hoogte van het minimumloon. Werkte je in dat jaar minder dan 1.225 uur, dan is jouw uitkering lager. De hoogte van de ZEZ is dan afhankelijk van jouw winst in dat jaar. Dat geldt ook als je meewerkend echtgenote of partner bent.

Vrijwillige verzekering Ziektewet bij UWV

Als je vrijwillig verzekerd bent voor de Ziektewet bij het UWV,  dan krijgt je een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van uitkeringsinstantie UWV. Deze uitkering is 100% van het verzekerde dagloon.

Aanvullende verzekering arbeidsongeschiktheid

Heeft je bij een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid (AOV) afgesloten? Dan ontvangt je van deze verzekering vaak ook een uitkering bij zwangerschap. Dit heeft geen invloed op de ZEZ-uitkering. Wel kan het zijn dat jouw verzekeraar de uitkering vermindert als je ook een ZEZ-uitkering ontvangt. Vraag dit na bij jouw verzekeraar.

Ingangsdatum ZEZ

De periode waarin je een ZEZ-uitkering ontvangt, is ten minste 16 weken. De periode gaat in 6 tot 4 weken voor de dag na jouw vermoedelijke bevallingsdatum. Je heeft altijd recht op minstens 10 weken ZEZ-uitkering na jouw bevalling.

Aanvragen ZEZ-uitkering

Je vraagt de uitkering uiterlijk 2 weken voor de gewenste ingangsdatum aan bij het UWV. Met uw aanvraag stuurt je de zwangerschapsverklaring van jouw huisarts of verloskundige mee. Het UWV kan je ook vragen naar kopieën van belastingaanslagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *